top of page

Beton

 

inleiding

​

Duurzame beton- en cementproductie levert een relatief geringe CO2 belasting voor het milieu op van ca. 1%  binnen Nederland. Het is ook goed te recycleren.

Het wordt steeds gemaakt volgens een recept dat het meest geschikt is voor het doel, waarvoor men het gaat gebruiken, in combinatie met de wapening c.q.  voorbespanning.

 

Ook wordt er tegenwoordig regelmatig metaalvezel of kunststof vezelwapening toegepast. Eventueel te combineren met warmtebeton, hoge sterkte- of ultra hoge sterkte beton.

​

Bij verblijfsruimten kan er met beton ook geprofiteerd worden van mogelijkheden met betrekking tot warmte opslag. Wanneer een betonnen casco door zonnewarmte overdag goed opgewarmd kan worden, wordt het in de avond en nacht nooit koud. 

 

Wanneer men dit met zonnecollectoren  doet, zal de verwarming van het casco gedurende de levensduur gelijknamig zijn aan de kosten van het systeem, bestaande uit het installeren van de zonnecollectoren, circulatiepompen, thermostaten,  vloer- en muurverwarmingsslangen die in de betonnen componenten gegoten of geprint kunnen worden.  

 

AMVIOM heeft met partners een systeem in ontwikkeling, waarbij de componenten  bestaan uit twee lagen van verschillende  soorten beton. Hier willen wij "warmte beton" voor hoge isolerende eigenschappen  en "hoge sterkte beton" voor extra stevigheid toepassen waarin ook de verwarmingsslang verwerkt zit om het casco op temperatuur te houden

​

Boilers hebben  doorgaans een levensduur van ca. 10 tot 15 jaar. Er zijn al zonneboilers bekend die na 20 jaar nog prima werken ( in Spanje).

​

Een van onze bouwfilosofieën is,  dat het een goede zaak zou zijn om de componenten van een verblijfsruimte uit duurzame grondstoffen te produceren zodat verplaatsing steeds mogelijk is.

 

Men kan dan ook eenvoudig een indeling van een woning aanpassen aan eventuele nieuwe behoeften, of de woning simpelweg naar een ander gebied te verhuizen.  Het zou eenmaal zo kunnen worden dat we dankzij dit systeem een opstal steeds naar behoefte kunnen aanpassen, door nieuwe componenten ter plaatse  te maken met 3D printers, of overtollige componenten in te ruilen voor een statie(geld)waarde.

 

Ook bij behoefte aan uitbreiding of krimp van het bouwvolume heeft men hier gemak van.  Wij willen naar een  systeem toe waar men componenten kan bijplaatsen, omruilen of  inleveren voor hergebruik. Hiervoor kan men denken aan het leggen van betonplaten op geëgaliseerde grond, waarop men de casco-elementen plaatst.

 

cd20 bouwsystemen maakt ook  demontabele betonnen verblijfruimten, met gepatenteerde verbindingen.  Alleen hebben ze wel voor hun kolommen heipalen of een in de grond gestorte fundering nodig,  waardoor elk bouwwerk onroerend wordt voor de wet, met alle gevolgen van dien.

​

cd20 bouwsystemen  is alleen beschikbaar voor het plaatsen van casco's en zijn de snelste casco bouwers in Europa.

 

Wanneer u over deze feiten heen stapt en geld een ondergeschikte rol speelt is een betonsysteem à  la cd20 bouwsystemen een goede keuze en zeker het overwegen waard. 

​

einde: inleiding beton

​

laatst bewerkt 30-8-2017

bottom of page